Droogbloemen in je interieur zijn al een tijdje ontzettend populair. Deze trend lijkt voorlopig ook nog niet voorbij. Droogbloemen hadden voorheen een beetje een stoffig imago, maar ze zijn nu weer helemaal hip en happening.
Droogbloemen geven je interieur een natuurlijke en rustige look en je kunt ze op verschillende manieren in je interieur stylen. Wat zijn droogbloemen eigenlijk, waar moet je op letten en hoe onderhoud je droogbloemen? In deze blog vertel ik je daar meer over.
Wat zijn droogbloemen?
Droogbloemen is een verzamelnaam voor allerlei gedroogde planten. Het zijn niet altijd bloemen. Zo zijn er namelijk gedroogde bloemen, kruiden en grassen, maar ook bijvoorbeeld dennenappels vallen onder droogbloemen. Droogbloemen worden ook wel droogdecoratie genoemd.
Welke soorten droogbloemen zijn er?
Er zijn ontzettend veel soorten gedroogde bloemen en je kunt ze op verschillende manieren indelen. Een aantal veel voorkomende en populaire droogbloemen zijn:

Gedroogde granen
Een soort droogbloem die je vaak terugziet in droogboeketten zijn de granen. Haver en tarwe zijn daarbij erg populair. Granen worden soms ook wel gekleurd, dat kan bij dit soort plant eenvoudig. Je komt ze dus vaak tegen in allerlei kleurtinten.
Gedroogde grassen
Gedroogde grassen zijn waarschijnlijk het meest populair. Ze geven een droogboeket namelijk een mooie sierlijke vulling en maken het geheel mooi af. Een populaire grassoort is pampasgras. Pampasgras herken je aan de volle en sierlijke pluimen. Ook pampasgras wordt vaak gekleurd, maar kun je natuurlijk ook prima naturel krijgen. Andere grassen die je veel tegenkomt zijn; Cortaderia, Alfonso gras, Erianthus en Phalaris.
Gedroogde bloemen
Een droogboeket moet natuurlijk ook wel wat echte bloemen bevatten. Waar grassen en granen een boeket mooi aanvullen, stelen de bloemen natuurlijk de show. Er zijn talloze gedroogde bloemen te krijgen in net zoveel verschillende kleuren en vormen. Een aantal van de meest populaire soorten droogbloemen zijn:
- Craspedia – Trommelstokken
- Gedroogd wit gipskruid
- Gedroogde lavendel
- Gedroogde Delphinium
- Gedroogde Acrolinium
- Gedroogd duizendblad
Naturel droogbloemen
Natuurlijk droogbloemen worden, zoals de naam al zegt, op natuurlijke wijze gedroogd en worden niet gekleurd. Ze hebben daardoor dus nog hun natuurlijke kleuren en vormen.Â
Geverfde droogbloemen
Veel soorten droogbloemen worden geverfd. Door dit proces kun je één soort droogbloem soms wel in tientallen kleuren krijgen. Zo kun je een droogboeket helemaal in jouw stijl maken. Het natuurlijke verdwijnt hierdoor natuurlijk wel een beetje, maar je hebt wel meer keus.

Hoe maak je zelf droogbloemen?
Je kunt droogbloemen makkelijk zelf maken. Het vraagt alleen wel om wat geduld. Het laten drogen van bloemen op natuurlijke wijze kan op de volgende manier. Hang een bos bloemen of grassen op zijn kop op in een droge, donkere en goed geventileerde ruimte. Hierbij zijn wat stevigere of hardere bloemen het makkelijkst te drogen. Onthoud, hoe dikker de steel hoe langer het duurt voordat de bloemen gedroogd zijn. Het droogproces duurt tussen de 1 en de 8 weken, afhankelijk van de soorten planten en bloemen die je gebruikt en de ruimte waar je ze laat drogen.

Droogbloemen in je interieur
Droogbloemen passen qua stijl erg goed in een vintage of bohemian interieur. Natuurlijk kunnen droogboeketten ook prima in andere stijlen passen. Het leuke van droogbloemen is dat je ze op verschillende manieren in je interieur kunt verwerken. Hieronder noemen we een aantal van die manieren.
Droogbloemen in een vaas
Een echt droogboeket in een vaas, deze vorm kom je denk ik het vaakst tegen in interieurs. Simpel en stijlvol maar daarmee niet minder gaaf.Â

Droogbloemen in een lijst
Sommige droogbloemen laten zich ook prima inlijsten. Vooral wat dunnere en zachtere droogbloemen zijn hiervoor geschikt. Kies een lijstje dat goed past in jouw stijl en leg voorzichtig de droogbloemen erin. Hang het lijstje op of zet het neer en voila, je ingelijste droogbloemen zijn ready.
Droogbloemen ophangen
Deze kom je ook best vaak tegen. Een klein bosje droogbloemen dat op z’n kop hangt. Bijvoorbeeld aan een wandplankje of in de keuken.
Droogbloemen in een fles
Ja je leest het goed. Droogbloemen kunnen ook leuk staan in een doorzichtig flesje. Denk bijvoorbeeld aan zo’n klein ouderwets melkflesje. Zet er één of twee steeltjes gedroogde bloemen in en je hebt een superleuk item in je interieur.
Een droogbloemen boeket verzorgen
Hoe onderhoud je je droogbloemen? In principe hebben droogbloemen geen aandacht of verzorging nodig. Lekker makkelijk. Er zijn wel een paar zaken waar je rekening mee kunt houden zodat je zo lang mogelijk van je droogbloemenboeket kunt genieten.

Zo blijven je droogbloemen zo lang mogelijk mooi:
- Geef ze geen water. Droogbloemen hebben dit niet nodig en gaan er sneller van schimmelen.
- Houdt ze uit zonlicht: Gedroogde bloemen kun je het beste in de schaduw zetten. Door zonlicht valt het boeket eerder uit en verliest het sneller zijn kleur.
- In een droge ruimte: Droogbloemen zet je het beste in een droge ruimte, hoe vochtiger de lucht, hoe sneller je bosje droogbloemen het begeeft. Zet je boeketje dan ook niet in de badkamer.
- Voorzichtigheid: Gedroogde bloemen zijn kwetsbaar. Met name de bloemblaadjes en kwetsbare delen. Als je je boeketje schikt werk dan vanuit de stelen. De bloemdelen kun je beter niet aanraken, ze breken gemakkelijk af.
Droogbloemen in een vintage woonstijl
Houdt jij van vintage? Dan zijn droogbloemen je perfecte partner. Droogbloemen hebben iets nostalgisch en daarom passen ze perfect in een vintage interieur.Â

Droogbloemen zijn hip
Inmiddels weet jij alles van droogbloemen in je interieur. Welke soorten er zijn, hoe je ze verzorgt en behandelt en zelfs hoe je zelf een droogboeket kunt maken. Waar zet jij jouw droogdecoratie neer?