5 budget tips om je interieur een nieuwe look te geven

Home » 5 budget tips om je interieur een nieuwe look te geven

Soms is het lekker om in je ienterieur het roer weer eens om te gooien. Toch? En wat is daar nou een beter moment voor dan aan het begin van een nieuw jaar, of in de lente, of lekker na de zomer. Het maakt eigenlijk niet uit wanneer! Daarom hebben we hier 5 budget interieurtips voor je.

Heb jij zin in een nieuwe, frisse look, van je woon-, slaap- en/of werkkamer? Maar wellicht vanwege de dure decembermaand even geen zin om hier weer honderden euro’s of meer aan te besteden? Dat hoeft ook niet. Met deze vijf budget tips kun je met een kleine aanpassing of aanvulling en een minimale financiële input toch een nieuwe boost geven aan je interieur!

1. Geef één muur van je kamer een accentkleur of een gaaf behang.

Het verven of behangen van één van de muren in een kamer, maakt een waanzinnig verschil voor de sfeer en uitstraling van de ruimte. Ook kan dit invloed hebben op de ruimtelijke ervaring van de kamer. Zo kun je een kamer bijvoorbeeld optisch een beetje vergroten door een zijmuur een accentkleur te geven en zal een ruimte kleiner en intiemer aanvoelen wanneer je het plafond verft.

Dit effect kan ook worden gecreëerd door te letten op de lijnen in behang. Horizontale lijnen lijken een muur te verlengen, terwijl verticale lijnen juist de hoogte van de kamer accentueren.

Als je er voor kiest om een kleine wand in je kamer een kleurtje te geven, dan mag je best kiezen voor een opvallende kleur of een behang met een wat drukker motief. Is het een groot oppervlak dat je gaat aanpakken, kies dan voor een lichtere kleur of een wat rustiger behangmotief. Een knalkleur of druk motief zal dan snel te druk en overheersend worden, waardoor de sfeer in je kamer onrustig wordt.

Wees je ook bewust van de natuurlijke lichtinval in je kamer. De wanden van je kamer waar weinig licht op schijnt ogen al donkerder. Die kun je daarom beter een lichtere kleur geven.

Budget interieur tip verf een muur in een nieuwe kleur
Interieur stylen met weinig budget ga voor een nieuw behang
Budget tips interieur streepbehang

2. Maak je kamer persoonlijk met één of meerdere prints

Kunst is van invloed op de sfeer die je kamer uitstraalt en geeft een ruimte een persoonlijke touch.

Je kunt kiezen voor één hele grote print, bijvoorbeeld van een foto die voor jou een speciale herinnering heeft, of een hele abstracte grafische print, of een print van een bekend kunstwerk wat je aanspreekt. Wat wil jij zeggen met de kunst in je woning? Kijk voor inspiratie eens naar onze prints & posters.

In plaats van één grote print die de aandacht trekt kun je ook kiezen voor een collage van meerdere foto’s en prints in verschillende formaten. Deze kun je bijvoorbeeld in een bepaalde vorm, heel netjes of juist heel nonchalant bij elkaar neerzetten of ophangen. Naast wat grotere (foto)prints of schilderijen kun je bijvoorbeeld met (goedkope) ansichtkaarten een mooie ‘kunstmuur’ creëren.

Met fotos, posters of andere prints kun je dus met weinig budget wel de look en feel van je interieur weer eens veranderen.

Versieer je muur met verschillende maten lijsten en prints | www.homeseeds.nl
Versier je muur met leuke kaarten en prints

3. Mix and match je eetkamerstoelen

Een eettafel met daarbij vier of zes dezelfde stoelen is zó saai. Ga eens na wat voor stoelen je in huis hebt, misschien kun je wel een eettafelstoel verwisselen met de stoel die je achter je bureau in je werkkamer hebt staan. Of met dat krukje uit de woonkamer. Of ga een paar stoelen ruilen met de eetkamerstoelen van een vriendin of een familielid. Mogelijk is ook dat je ouders nog gave vintage stoelen van vroeger op zolder hebben staan die je kunt opknappen.

Als dat allemaal niet lukt, kan je altijd eens bij de kringloopwinkel gaan neuzen voor een mooie eetkamerstoel.

Je kunt natuurlijk ook gewoon een paar van je eigen stoelen een ander kleurtje geven of maak je eigen stoere dip and dye stoelen en daarnaast kan je eventueel één of twee nieuwe stoelen kopen. Mix and match en je zult zien dat een paar “nieuwe” stoelen al weer een hele nieuwe look kunnen geven aan je (eet)kamer.

Mix verschillende stoelen aan je eettafel voor een gezellige sfeer! | www.homeseeds.nl
Maak je eetkamer vrolijk met deze tips | www.homeseeds.nl
Stoer en gezellig eten met verschillende stoelen en krukken | www.homeseeds.nl

4. Accessoires!

Accessoires maken een wereld van verschil. Zet een schaal met grote kaarsen op de salontafel en doe die ’s avonds aan in plaats van de lamp. Voilà gelijk heb je die heerlijke intieme en gezellige sfeer al te pakken. Gooi bijvoorbeeld wat heerlijke grote kussens en een lekkere zachte plaid op je bank en het lijkt alsof je een hele nieuw bank hebt.

Hang een strakke himmeli met een luchtplantje aan de muur, of zet deze superleuke handgemaakte geurstokjes op je dressoir.

Kamerplanten rekenen we voor het gemak ook even onder accessoires. Kamerplanten geven je ruimte namelijk ook meteen een compleet nieuwe look en feel. Ga je voor tropisch met grote groene kamerplanten? Of ga je voor mediterraans met een cactus of sansevieria?

Geknoopte poef met leuke woonaccessoires | www.homeseeds.nl
Amava geurstokjes scent diffuser vaasje House raccoon | homeseeds.nl
Accessoires maken je interieur af! Bekijk onze 5 budget tips voor jouw interieur! | www.homeseeds.nl
botanische woonstijl botanisch interieur

5. Wijzig de indeling van je kamer

Deze laatste tip is vaak even wennen en lastig om mee aan de slag te gaan. Je bent namelijk zo gewend aan de indeling van je woonkamer. Maar wist je dat je een compleet andere sfeer creëren zonder überhaupt geld uit te geven? Zet op een rijtje wat je allemaal hebt aan meubels, verlichting en spulletjes en wees creatief.

Wissel alle lampen die je in huis hebt bijvoorbeeld van plek. Een krukje uit de woonkamer kan ook dienst doen als nachtkastje of plantenstandaard. Verplaats je bank naar de andere hoek van de kamer en zet je eettafel in de vrij gekomen ruimte van de bank. Doorzoek je lades en hang oude foto’s en kaartjes weer eens aan de wand. Gebruik een lege wijnfles als kaarsenstandaard. En die boekenkast in je studeerkamer, als je die nou eens op zijn kant zet kan hij dan niet dienst doen als tv-meubel? Er zijn oneindig veel mogelijkheden.

Interieur stylen met weinig budget

Zo zie je maar dat je interieur opnieuws stylen prima te doen is met weinig budget. Zonder veel geld uit te geven kan je prima de look van je interieur veranderen. Het vraagt alleen een klein beetje een open-minded blik en een beetje tijd. Kijk dus eens door wat je gewend bent heen en ontdek alle mogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven