Alles wat je moet weten over de Sansevieria (of Vrouwentong)

Home » Alles wat je moet weten over de Sansevieria (of Vrouwentong)

De Vrouwentong of Sansevieria is een oersterke en super makkelijke en hele hippe plant. Vergeet je haar water te geven dan is dat vaak geen probleem. Je dood deze plant sneller door juist teveel water te geven. De Sansevieria is er een heleboel soorten, met vaak ook weer hele andere looks. Dus voor ieder wat wils, of zet een leuke mix van verschillende soorten bij elkaar.

Sansevieria soorten in pot. Makkelijke kamerplant, groene kamerplant die weinig water nodig heeft.

Oorsprong

De Sansevieria (ook wel Sanseveria) is een woestijnplant en haar roots liggen in de tropische gebieden van West-Afrika. Waar de plant nu eigenlijk nog alleen bekend staat als kamerplant, werd deze plant in Afrika ook voor andere doeleinden gebruikt. Ze wisten de bladeren te vlechten tot bijvoorbeeld manden, maar ook te gebruiken als draad voor op hun boog. Dat de Sanseveria zo goed voor lange tijd zonder water kan, heeft ze zichzelf dan ook eigen gemaakt in Afrika, waar deze planten soms langere tijd zonder water moesten kunnen.

Kenmerken

Alles over de sansevieria kamerplant.

Je herkent de Sansevieria aan haar lange rechtopstaande bladeren. Deze bladeren zijn veelal plat en puntig, maar er zijn ook soorten die rond zijn. Daarnaast bestaan er veel verschillende kleurenvariaties, die lopen van diepgroen tot grijsgroen tot lichtgeel. De bijnaam Vrouwentong heeft de plant gekregen omdat het blad in een scherpe punt uitloopt en moet verwijzen naar de ‘scherpe tongen’ van vrouwen of specifieker die van schoonmoeders. Tja…

De bijnaam Vrouwentong heeft de plant gekregen omdat het blad in een scherpe punt uitloopt en moet verwijzen naar de ‘scherpe tongen’ van vrouwen of specifieker die van schoonmoeders. Tja…

Luchtzuiverende plant

Terwijl de Sansevieria in jouw interieur staat te shinen, is deze plant keihard aan het werk. Niet alleen met het groeien van haar blad en wortels, maar ook met het zuiveren van de lucht. De Sansevieria neemt giftige stoffen in de lucht op en produceert zuurstof, ze zorgt dus voor frisse, zuurstofrijkere lucht.

Licht & Standplaats

Dat deze kamerplant niet heel moeilijk is, dat is inmiddels wel duidelijk. Aangezien ze een woestijnplant is doet ze het beter op een lichte plaats of zelfs in de zon. Toch zal ze het ook prima doen op een donkere plek, de bladeren blijven dan wat donkerder. Zet deze plant niet op een plek waar helemaal geen licht komt, zoals bijvoorbeeld een toilet, ze heeft wel altijd wat licht nodig.

Op welke plek moet je de sansevieria zetten? Beste standplaats voor een sansevieria.

Water geven

Deze plant is een gemaksplant die voor iedereen geschikt is. Twee linkerhanden, geen groene vingers of ben jij juist een ware botanicus? De sansevieria heeft het altijd naar haar zin. In de zomer kan je de plant ongeveer elke twee weken water geven en in de winter mag je gerust zes weken wachten. Twijfel je? Voel dan even met je vinger of de grond wat dieper in de pot droog is. Is het nog licht vochtig, dan kan je nog een week wachten. Te veel water houdt de Sansevieria niet van en daar kan deze plant dus wel aan dood gaan.

Hoe vaak de sansevieria water geven. Verzorging van de sansevieria.

Soorten Sansevieria’s

Er bestaan veel verschillende soorten Sansevieria’s. Er zijn soorten met platte bladeren, ronde bladeren of brede bladeren. De Sansevieria bestaat in verschillende kleuren, van groen tot geel tot blauwgroen.

Hieronder vind je een selectie van Sansevieria’s die bij ons te verkrijgen zijn;

Verpotten van de Sansevieria

De Sansevieria hoef je doorgaans eens in de drie jaar te verpotten. Kijk na aankoop even hoeveel ruimte de wortels in de pot hebben. Zitten ze strak tegen de zijkant aan dan kan je beter meteen even verpotten. De Sansevieria is namelijk een hele sterke plant, zo sterk dat ze zelfs potten nog wel eens kapot kan drukken met haar wortels. Zorg bij het verpotten dat je een potmaat kiest die zo’n 20%-25% groter is, dan kan de plant weer een jaar of twee, drie vooruit.

Voeding geven aan de Sansevieria

De Sansevieria heeft geen plantenvoeding nodig. In de winter is voeden helemaal niet nodig. In de zomer zou je de plant spaarzaam kunnen voeden. maar in principe is het niet nodig en groeit de plant prima zonder plantenvoeding.

Hoe kun je de Sansevieria stekken?

De Sansevieria kan je eenvoudig stekken, dit kan op twee manieren. Je kan de Sansevieria vermeerderen door te scheuren, dit houdt in dat je de plant met wortels en al in meerdere delen verdeeld. Deze delen pot je dan opnieuw in nieuwe eigen potten, dit is de makkelijkste en de snelste manier.

Bekijk hier hoe je de Sansevieria kan vermeerderen door scheuren.

Daarnaast kan je ook bladstekjes nemen, door een blad in stukken van zo’n 5-10cm te knippen. Daarna zet je elk bladstuk recht op (let dus goed op wat boven en onder is!) in een glas water of in natte pot- of stekgrond.

Bekijk hier hoe je de Sansevieria vermeerdert door bladstekken?

bladeren van sanseveria

Ziektes

De Sansevieria staat er niet om bekend gevoelig te zijn voor ziektes. Dus ook op dit gebied is de plant zo makkelijk. Mocht je wat luizen op de bladeren vinden, spoel deze dan weg met een straal water. Meestal is dat voldoende.

Scroll naar boven