Aloë arborescens

Home » Aloë arborescens

Wat een heerlijke look heeft deze Aloë en wat is hij makkelijk! Een sterke en zeker makkelijk te onderhouden kamerplant, die een hippe en stoere uitstraling heeft.

aloe arborescens

Herkomst

Aloë arborescens is een plantensoort afkomstig uit Zuid-Afrika. De plant groeit van nature in de bergachtige gebieden van de oostkust van Zuid-Afrika, van zeeniveau tot hoog in de bergen.

Het is een van de tweehonderd soorten van de aloëplant en lijkt op een cactus. Aloë arborescens staat bekend om zijn geweldige geneeskrachtige eigenschappen en wordt vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde.

De plant behoort tot de Liliaceae-familie, een familie van bloeiende vetplanten die hun oorsprong vinden in Afrika, Madagaskar en het Arabische schiereiland.

Aloë arborescens wordt ook wel de kandelaaraloë genoemd vanwege zijn opvallende vertakkingen die lijken op een kandelaar.

In de natuur groeit Aloë arborescens als een struik met een houtachtige basis en vaak met een enkele, sterk vertakte stengel.

De bladeren van de plant zijn lang en smal en hebben een groene kleur. In de winter produceert de plant mooie rode bloemen die veel insecten aantrekken.

In de tuin wordt Aloë arborescens vaak gebruikt als sierplant vanwege zijn mooie bloemen en opvallende vorm.

Daarnaast wordt de plant ook gebruikt in de traditionele geneeskunde vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Aloë arborescens is een veelzijdige plant die zowel in de tuin als in de geneeskunde veel toepassingen heeft.

Aloe arborescens kopen?

Vind de Aloë Arborescens en andere groene blijmakers bij één van onze partners:

Hoe verzorg je deze plant?

Als je een Aloë arborescens in huis hebt, wil je er natuurlijk voor zorgen dat deze zo gezond en mooi mogelijk blijft. Hieronder vind je een aantal verzorgingstips voor deze vetplant.

Water geven

De Aloë arborescens is een succulent en kan dus goed tegen droogte. Het is dan ook belangrijk om de plant niet te vaak water te geven.

Geef pas water als de grond helemaal droog is. In de zomer kan dat eens per week zijn, in de winter eens per maand. Let er wel op dat de plant niet te lang in een laagje water staat, want dan kan de wortelrot krijgen.

Voeding

De Aloë arborescens heeft niet veel voeding nodig, maar af en toe wat extra mest kan wel helpen om de plant gezond te houden. Gebruik hiervoor een speciale cactusmest en volg de instructies op de verpakking.

Snoeien

Als de Aloë arborescens te groot wordt, kun je hem snoeien. Knip de bladeren af met een scherp mes en laat een stukje van de stengel zitten.

De plant zal dan weer nieuwe scheuten vormen. Let er wel op dat je niet te veel snoeit, want dan kan de plant beschadigen.

Verpotten

Als de Aloë arborescens te groot wordt voor zijn pot, kun je hem verpotten. Gebruik hiervoor een pot die minstens 2 cm groter is dan de oude pot.

Gebruik speciale cactuspotgrond en zorg ervoor dat de plant niet te diep komt te staan. Geef na het verpotten pas weer water als de grond helemaal droog is.

Met deze verzorgingstips kun je ervoor zorgen dat je Aloë arborescens jarenlang mooi blijft.

Lichtbehoefte

Aloë arborescens is een vetplant die veel licht nodig heeft om te groeien en te bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te zetten, bijvoorbeeld op een vensterbank of in de buurt van een raam.

Als de plant niet genoeg licht krijgt, kan dit leiden tot een verminderde groei en een minder uitbundige bloei. Zorg er daarom voor dat de plant minstens 6 uur per dag direct zonlicht krijgt.

Houd er rekening mee dat de plant niet goed tegen felle middagzon kan. Als de plant in de volle zon staat, kan het blad verbranden.

Het is daarom aan te raden om de plant in de ochtend- of avondzon te zetten en hem overdag in de schaduw te zetten.

Als je Aloë arborescens binnenhuis kweekt, zorg er dan voor dat de plant niet te dicht bij een warmtebron staat. Te veel warmte kan de plant beschadigen.

Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te draaien, zodat alle kanten van de plant voldoende licht krijgen.

In het algemeen geldt dat Aloë arborescens het beste groeit bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Als de temperatuur te laag is, kan de plant beschadigen. Zorg er daarom voor dat de plant niet op een koude tochtige plek staat.

Kortom, Aloë arborescens heeft veel licht nodig om te groeien en te bloeien. Zorg voor een zonnige plek, vermijd felle middagzon en zorg voor een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Met de juiste verzorging zal de plant gezond blijven en mooie bloemen produceren.

Ziektes

Aloë arborescens is een sterke plant die weinig last heeft van ziektes. Toch kan het voorkomen dat de plant last krijgt van enkele problemen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende ziektes bij Aloë arborescens.

Schimmelziektes

Schimmelziektes kunnen voorkomen bij Aloë arborescens wanneer de plant te vochtig staat. Dit kan leiden tot wortelrot en bladvlekkenziekte.

Om schimmelziektes te voorkomen, is het belangrijk dat je de plant op een goed doorlatende grond zet en dat je de plant niet te vaak water geeft.

Bij een schimmelziekte kun je de aangetaste delen van de plant het beste verwijderen en de plant op een drogere plek zetten.

Bladluizen

Bladluizen kunnen voorkomen bij Aloë arborescens en kunnen schade aanrichten aan de plant. Om bladluizen te voorkomen, is het belangrijk dat je de plant regelmatig controleert en dat je de plant niet te veel bemest. Als je bladluizen op de plant ziet, kun je deze het beste verwijderen door de plant af te spoelen met water of door een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Spint

Spint kan voorkomen bij Aloë arborescens en kan leiden tot verkleuring van de bladeren en het afsterven van de plant.

Om spint te voorkomen, is het belangrijk dat je de plant regelmatig controleert en dat je de plant niet te vaak water geeft.

Als je spint op de plant ziet, kun je deze het beste bestrijden door de plant af te spoelen met water en door een biologisch bestrijdingsmiddel te gebruiken.

Overige ziektes

Andere ziektes die kunnen voorkomen bij Aloë arborescens zijn bladverbranding en wortelrot. Deze ziektes kunnen voorkomen wanneer de plant te veel in de zon staat of te vochtig staat.

Om deze ziektes te voorkomen, is het belangrijk dat je de plant op een geschikte plek zet en dat je de plant niet te vaak water geeft. Als je deze ziektes op de plant ziet, kun je de aangetaste delen van de plant het beste verwijderen en de plant op een geschikte plek zetten.

Stekken

Als je Aloë arborescens wilt vermeerderen, is stekken een goede optie.

Dit is een snelle en gemakkelijke manier om nieuwe exemplaren te krijgen. Hieronder vind je een stap-voor-stap handleiding voor het stekken van Aloë arborescens:

  1. Knip een gezonde tak af van de moederplant. Zorg ervoor dat de tak minstens 10 cm lang is en minstens twee bladeren heeft.
  2. Laat de wond aan de tak een week drogen voordat je deze gaat planten. Dit zal ervoor zorgen dat de wond geneest en voorkomt dat de tak gaat rotten.
  3. Vul een pot met een mengsel van fijn grind en zwarte turf in gelijke delen. Maak een gat in het midden van het mengsel en plaats de tak hierin. Druk het mengsel zachtjes aan rond de tak.
  4. Geef de tak water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. De tak zal binnen een paar weken wortels ontwikkelen en beginnen te groeien.

Het is belangrijk om de nieuwe plant niet te veel water te geven totdat deze goed gevestigd is. Zorg ervoor dat de grond tussen de gietbeurten door goed kan opdrogen.

Stekken is een geweldige manier om Aloë arborescens te vermeerderen en nieuwe planten te krijgen om in je tuin of in potten te zetten. Het is gemakkelijk en vereist geen speciale vaardigheden of apparatuur.

Bloei

De Aloë arborescens is een prachtige plant die vooral bekend staat om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Maar naast deze eigenschappen heeft de plant ook een mooie bloei. De plant bloeit in de winter en produceert mooie rode bloemen die een prachtige toevoeging zijn aan elke tuin.

De bloei van de Aloë arborescens is een indrukwekkend gezicht. De plant produceert lange stengels met bloemen die tot wel 15 cm groot kunnen worden.

De bloemen zijn rood van kleur en hebben een prachtige vorm. Ze lijken op kleine kandelaars en geven de plant een feestelijke uitstraling.

Als je de Aloë arborescens in je tuin hebt staan, is het belangrijk om de plant goed te verzorgen. Zorg ervoor dat de plant genoeg licht krijgt, maar niet in de volle zon staat.

Ook moet je de potgrond vochtig houden en de plant in de winter iets droger houden. Bemesten is niet noodzakelijk, maar kan wel helpen om de plant gezond te houden.

Kortom, de bloei van de Aloë arborescens is een prachtig gezicht en een mooie toevoeging aan elke tuin. Zorg goed voor de plant en je zult elk jaar weer kunnen genieten van de mooie rode bloemen.

Luchtzuiverend

Aloë arborescens is een uitstekende luchtzuiverende plant. De plant geeft ’s nachts zuurstof af en neemt kooldioxide op, waardoor het een perfecte plant is om in je slaapkamer te plaatsen. Deze Aloë helpt ook bij het verwijderen van giftige stoffen zoals formaldehyde, benzeen en trichloorethyleen uit de lucht.

Om het meeste uit de luchtzuiverende eigenschappen van Aloë arborescens te halen, is het belangrijk om de plant op de juiste manier te verzorgen.

Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht. Plaats de plant in een goed geventileerde ruimte en geef hem regelmatig water.

Een andere manier om de luchtzuiverende eigenschappen van Aloë arborescens te verbeteren, is door meerdere planten in je huis te plaatsen.

Door meerdere planten in verschillende kamers te plaatsen, kan je de luchtkwaliteit in je hele huis verbeteren.

Als je op zoek bent naar een luchtzuiverende plant die gemakkelijk te onderhouden is en weinig water nodig heeft, dan is Aloë arborescens de perfecte keuze voor jou.

Het is een mooie en nuttige plant die je gezondheid en welzijn kan verbeteren.

Scroll naar boven