Akoestisch behang, een behang dat helpt om de akoestiek en overlast van geluid te voorkomen. Geluidsoverlast kan een negatieve invloed hebben op onze gezondheid en welzijn. Het leidt bijvoorbeeld o.a. tot stress, slaapproblemen en verminderde concentratie. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om geluidsoverlast in onze leefomgeving te verminderen. Daarom lees je in dit artikel alles over wat akoestisch behang precies is, hoe het werkt en welke soorten er bestaan.

akoestisch behang

Wat is geluidsdempend behang?

Akoestisch behang, ook wel geluidsdempend behang genoemd, is een speciaal soort behang dat ontworpen is om geluiden te dempen en geluidsoverlast in een ruimte te verminderen. Het is gemaakt van materialen die geluidsgolven absorberen en de akoestische eigenschappen van een ruimte verbeteren. Het behang kan worden aangebracht op muren en plafonds en kan helpen om ongewenste geluiden te verminderen, zowel van buitenaf als van binnenshuis.

Hoe werkt akoestisch behang?

Akoestisch behang werkt op basis van geluidsisolatieprincipes. Het bestaat uit meerdere lagen van materialen die samenwerken om geluidsgolven te absorberen en te dempen. Een van de belangrijkste materialen die wordt gebruikt in geluidsdempend behang is een laag van zwaar vinyl of textiel, die fungeert als een barrière voor geluidsgolven. Deze laag voorkomt dat geluidstrillingen door de muren of plafonds heen dringen en de ruimte binnendringen. Daarnaast kunnen er ook andere materialen, zoals cellulose, glasvezel of polystyreen, worden gebruikt om de akoestische prestaties van het behang te verbeteren.

Naast het absorberen van geluid, kan akoestisch behang ook helpen bij het verminderen van echo’s en nagalm in een ruimte. Dit komt doordat de materialen in het behang de geluidsgolven opvangen en verspreiden, waardoor ze niet terugkaatsen en de akoestiek van de ruimte verbeterd wordt.

Akoestisch behang soorten

Soorten akoestisch behang

Er zijn verschillende soorten geluidsdempend behang beschikbaar, afhankelijk van de specifieke behoeften en vereisten van een ruimte. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten:

 1. Vinyl behang

Vinyl behang is een veelvoorkomend type geluidsdempend behang. Het bestaat uit een laag vinyl die geluidsgolven absorbeert en dempt. Vinyl behang is duurzaam en gemakkelijk te onderhouden, waardoor het een populaire keuze is voor zowel residentieel als commercieel gebruik. Het is verkrijgbaar in verschillende designs en kleuren, zodat het esthetisch kan worden aangepast aan de stijl van de ruimte.

 1. Textiel behang

  Textiel behang is gemaakt van stoffen materialen, zoals katoen, linnen of zijde, die geluidsgolven kunnen absorberen. Dit type behang heeft vaak een luxe uitstraling en kan een warme en gezellige sfeer in een ruimte creëren. Textiel behang is verkrijgbaar in diverse texturen, patronen en kleuren, waardoor het een populaire keuze is voor kamers waar zowel akoestische prestaties als esthetiek belangrijk zijn, zoals slaapkamers, woonkamers en kantoorruimtes.
 2. Glasvezel behang

  Glasvezel behang is gemaakt van glasvezel, wat een uitstekend materiaal is om geluidsgolven te absorberen en te dempen. Het heeft een gladde afwerking en kan worden geschilderd in elke gewenste kleur, waardoor het een veelzijdige keuze is voor diverse ruimtes. Glasvezel behang is zeer duurzaam en bestand tegen scheuren, waardoor het een geschikte optie is voor ruimtes met veel beweging, zoals gangen en trappenhuizen.

Als alternatief voor akoestisch behang kun je ook een houten lattenwand plaatsen

Voordelen van geluidsdempend behang

Het gebruik van akoestisch behang in een ruimte heeft verschillende voordelen. Ten eerste kan het helpen om geluidsoverlast in de ruimte te verminderen door geluidsgolven te absorberen en te dempen, waardoor een rustigere en meer comfortabele leef- of werkomgeving wordt gecreëerd. Dit kan vooral waardevol zijn in drukke stedelijke gebieden, dichtbij luchthavens of in appartementen waar geluid van buitenaf of van de buren een probleem kan zijn.

Daarnaast kan geluidsdempend behang de akoestiek van een ruimte verbeteren door echo’s en nagalm te verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn in ruimtes waar geluidskwaliteit belangrijk is, zoals vergaderzalen, kantoren, theaters of muziekstudio’s, waar een goede akoestiek essentieel is voor de juiste functie en beleving van de ruimte.

Bovendien is geluidsdempend behang meestal gemakkelijk te installeren en te onderhouden. Het kan worden aangebracht als een regulier behang, met behulp van standaard behanglijm en -gereedschap. Veel geluidsdempend behang is ook duurzaam en bestand tegen slijtage, waardoor het een kosteneffectieve investering op de lange termijn kan zijn.

Veel voorkomende toepassingen van akoestisch behang

Akoestisch behang kan worden toegepast in verschillende ruimtes, afhankelijk van de behoeften en de gewenste resultaten. Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijke toepassingen:

 1. Woonruimtes: akoestisch behang kan worden gebruikt in woonruimtes zoals slaapkamers, woonkamers en speelkamers om geluidsoverlast van buitenaf of van aangrenzende kamers te verminderen. Dit kan bijdragen aan een rustige en comfortabele leefomgeving, vooral in drukke stedelijke gebieden of in huizen met dunne muren.
 2. Kantoorruimtes: In kantoorruimtes kan geluidsdempend behang helpen om een rustige werkomgeving te creëren door geluidsoverlast van buitenaf of van andere kantoren te verminderen. Dit kan de productiviteit en het comfort van werknemers verbeteren, vooral in open kantooromgevingen waar geluidsoverlast een veelvoorkomend probleem kan zijn.
 3. Commerciële ruimtes: Geluidsisolerend behang kan ook worden toegepast in commerciële ruimtes zoals restaurants, hotels, winkels en theaters om de akoestiek te verbeteren en een aangename sfeer te creëren.

  In restaurants en hotels kan akoestisch behang helpen om een rustige en comfortabele eetervaring te bieden aan gasten, zonder hinderlijke geluiden vanuit de keuken of andere delen van het restaurant.

  In winkels kan het bijdragen aan een aangename winkelervaring door geluidsoverlast van buitenaf te verminderen. In theaters kan akoestisch
  behang helpen om de geluidskwaliteit te verbeteren en de echo te verminderen, waardoor de algehele beleving van een voorstelling wordt versterkt.
 1. Geluidsstudio’s: Geluidsdempend behang wordt ook vaak gebruikt in geluidsstudio’s, opnamestudio’s en muziekruimtes om geluidsoverdracht naar buiten te verminderen en een gecontroleerde akoestische omgeving te creëren. Dit helpt om ongewenste geluiden buiten te houden en zorgt voor een optimale opname- of muziekproductie-omgeving.

Akoestisch behang een goede keuze?

Tot kan akoestisch behang er ook gewoon mooi en stijlvol uitzien. Je kunt het krijgen in talloze verschillende designs, kleuren en texturen. Akoestisch behang kan dus naadloos worden geïntegreerd in de ruimte en jouw woonstijl, zodat jij de sfeer en look hebt die je voor ogen had.

Veelgestelde vragen

Wat is akoestisch behang?

Akoestisch behang is een speciaal soort behang dat is ontworpen om geluid te absorberen en te verminderen, waardoor de akoestiek van een ruimte wordt verbeterd.

Hoe werkt akoestisch behang?

Akoestisch behang bevat vaak een speciale akoestische laag die geluidstrillingen absorbeert en dempt, waardoor het geluidsniveau in een ruimte wordt verminderd.

Waar kan geluidsdempend behang worden toegepast?

Geluidsdempend behang kan worden toegepast in diverse omgevingen, zoals thuis, op kantoor, in restaurants, hotels, winkels en geluidsstudio’s, om de geluidsoverlast te verminderen en de akoestiek te verbeteren.

Over de auteur

Winkelwagen
Scroll naar boven