7 nuttige tips om een kleine ruimte groter te laten lijken

Home » 7 nuttige tips om een kleine ruimte groter te laten lijken

Laat een kleine ruimte eenvoudig groter lijken

Klein wonen hoeft helemaal geen probleem te zijn. Wij hebben zelf jarenlang met veel plezier samen in een twee kamer appartement van 45 m2 gewoond. Maar het is wel belangrijk dat je bij een kleine ruimte goed nadenkt over hoe je de ruimte inricht.

Een huis dat rommelig en volgepropt oogt is voor de meeste mensen niet fijn wonen. Daarom voor iedereen die slechts beperkte ruimte tot zijn beschikking heeft: hieronder 7 tips om een kamer optisch groter te laten lijken. Het werkt echt!

1. Gebruik lichte kleuren

De eerste tip is wellicht een inkoppertje: gebruik lichte kleuren. Kleurgebruik heeft een groot effect op het ruimtelijke gevoel van een kamer. Donkere kleuren absorberen licht waardoor een kamer intiemer en kleiner oogt. Lichte kleuren reflecteren daarentegen juist het licht wat de kamer optisch groter doet lijken.

Een donkere kleur op je plafond is funest in een kleine kamer als je deze groot wilt laten lijken. Voor een optisch zo groot mogelijke kamer kun je het beste van hoog naar laag de tinten in de kamer iets donkerder maken: dus je plafond het lichtst (bijv. gewoon wit) je muren maak je iets donkerder en je vloer maak je nog iets donkerder.

Lichte kleuren laten een ruimte groter lijken | 7 tips om een ruimte groter te laten lijken | www.homeseeds.nl

2. Maak gebruik van koele kleuren

Het effect van lichte kleuren wordt vergroot als je gebruik maakt van koele lichte kleuren. Koele kleuren zoals – blauw, groen, turkoois en violet – hebben een vergrotend effect. Terwijl warme kleuren – hoewel zij vaak wel zorgen voor een gezellig sfeer – een kamer kleiner doen lijken.

Koele kleuren laten een ruimte groter lijken | woonkamer met koele tinten voor een ruimer effect | www.homeseeds.nl

3. Ton sur ton

Om een kleine ruimte groter te laten lijken moet je contrasten vermijden en voor een monotoon kleurenpalet kiezen, het ton sur ton principe. Werk met tinten afgeleid van één kleur en pas dit toe op je vloer, muren én meubels. Wanneer je meubels eenzelfde kleurtint hebben als je muur, versmelten je meubels als het ware met je muren wat tot een optische vergroting van de kamer leidt. Denk hier met name aan bij je grotere meubels, zoals je bank of een grote kast. Ook voor je gordijnen kan je het beste kiezen voor een kleur die aansluit bij je muren. Eenheid creëert ruimte.

Ton sur ton laat een ruimte groter lijken

4. Spiegels maken een ruimte groter

Het gebruik van spiegels is een simpele en effectieve manier om een kamer groter te laten lijken. Zorg er voor dat je de spiegel(s) in de richting van een open ruimte neerzet of ophangt. Met de reflectie creëer je een ruimtelijk effect. Of hang de spiegel tegenover een raam zodat de spiegel het zicht naar buiten en het daglicht van buiten reflecteert.

Maak gebruik van spiegels om een ruimte groter te laten lijken | www.homeseeds.nl

5. Verlichting is the key

Voor een optisch grotere ruimte moet je zorgen voor zoveel mogelijk licht. Voorkom ten eerste dat je het natuurlijke licht van buiten blokkeert door grote en/of donkere gordijnen. Kies daarnaast voor voldoende verlichting op verschillende plekken van de ruimte zodat alle donkere hoekjes van de kamer verlicht worden en bij de ruimte worden betrokken. Bij slechts één lichtbron die licht van het plafond naar beneden schijnt, ontstaan er schaduwen waardoor de ruimte kleiner lijkt. Zorg daarom voor verschillende niveaus van licht en werk bijvoorbeeld met meerdere spotjes of staande lampen.

Maak slim gebruik van leuke verlichting om jouw kamer groter te laten lijken | www.homeseeds.nl

6. Kies meubels met een open karakter

Het is eigenlijk heel logisch: hoe meer je kunt zien van een kamer, hoe groter een kamer lijkt. Probeer daarom zo veel mogelijk een open ruimte te maken waarbij je de kamer door kunt kijken, zonder dat je zicht geblokkeerd wordt door massieve meubels. Kies bijvoorbeeld voor een bank op pootjes zonder – of met smalle – armleuningen, stoelen zonder armleuningen en met een open onderstel of krukjes.

Je kunt er ook voor kiezen om de hoogte van je woning te benutten. Kies bijvoorbeeld voor een hoge, open stellingkast of hang een aantal planken hoog tegen de muur. Als je toch voor wat grotere meubels gaat kun je deze het beste tegen de muur plaatsen. Als je een bank of grote tafel midden in je kamer zet maak je de kamer daarmee optisch een stuk kleiner. Probeer zoveel mogelijk open ruimte te behouden in het midden van je kamer.

Kies meubels met een open karakter voor meer ruimte in huis

7. Less is more

Simpel: om zoveel mogelijk open ruimte te behouden moet je dus ook gewoon niet te veel spullen hebben en moet je keuzes maken. Wat heb je nou echt nodig? Daarbij kun je ook handig gebruik maken van multi-inzetbare meubels, zoals een krukje als bijzettafeltje die je als extra stoel kunt gebruiken als je vrienden op bezoek hebt.

Prop je kamer ook niet te vol met allerlei accessoires, dit oogt rommelig. Je kunt er beter voor kiezen om die paar accessoires die je hebt er ook echt uit te laten knallen. Kies bijvoorbeeld voor een paar gave kussens op je bank, een groot schilderij of grote print aan de muur en een vrolijke plant of opvallende vloerlamp in de hoek van de kamer.

interieur groter laten lijken

Hoe ga jij je woonkamer groter laten lijken?

Je kunt nu vast aan de slag met deze tips om je woonruimte groter te laten lijken. Welke ruimte wil jij graag groter laten lijken? Deel het met ons of tag ons in het resultaat op instagram!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven