Fruitvliegjes bestrijden? Zo doe je dat

Home » Fruitvliegjes bestrijden? Zo doe je dat

Fruitvliegjes zijn kleine, vervelende insecten die zich in grote aantallen kunnen voortplanten en zich snel door je huis kunnen verspreiden. Het kan een enorme uitdaging zijn om van deze beestjes af te komen als je ze eenmaal in huis hebt. Gelukkig zijn er verschillende manieren hoe je fruitvliegjes bestrijden kunt en hoe te voorkomen dat ze terugkomen.

In het kort

 • Voorkom fruitvliegjes door voedselresten op te ruimen en overrijp fruit weg te gooien.
 • Bestrijd fruitvliegjes door gebruik te maken van fruitvliegjesvallen en door je keuken schoon te maken.
 • Voorkom dat fruitvliegjes terugkeren door voedsel af te dekken en je keuken schoon te houden.

Wat zijn fruitvliegjes?

Fruitvliegjes zijn kleine, gevleugelde insecten die behoren tot de familie Drosophilidae. Ze worden ook wel bananenvliegjes genoemd vanwege hun voorkeur voor rijp fruit. De meest voorkomende soort is de Drosophila melanogaster, die ongeveer 2 tot 4 mm groot is.

Fruitvliegjes zijn erg vruchtbaar en kunnen zich snel voortplanten. De vrouwtjes kunnen tot wel 500 eitjes leggen in hun korte levensduur van 8 tot 10 dagen. De eitjes komen uit als larven, die zich voeden met rottend fruit en ander organisch materiaal. Na ongeveer een week verpoppen ze en komen ze uit als volwassen fruitvliegjes.

Fruitvliegjes zijn in principe niet schadelijk voor de mens, maar kunnen wel erg vervelend zijn als ze in grote aantallen voorkomen. Ze kunnen zich snel verspreiden en zijn moeilijk te bestrijden. Ze komen vooral voor in warme en vochtige omgevingen, zoals keukens, composthopen en vuilnisbakken.

fruitvliegjes bestrijden
Fruitvliegjes op een citroen

Veelvoorkomende oorzaken van fruitvliegjes in huis?

Fruitvliegjes kunnen een ware plaag vormen in huis. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken zijn van deze kleine vliegjes, zodat je ze effectief kunt bestrijden. In dit artikel bespreken we de belangrijkste oorzaken van fruitvliegjes.

Rottend Fruit en Groenten

Fruitvliegjes zijn dol op overrijp fruit en groenten. Ze leggen hun eitjes op deze voedingsmiddelen en voeden zich met de suikers die vrijkomen bij het rotten van het fruit of de groente. Het is daarom belangrijk om fruit en groente op tijd op te eten en geen overrijp fruit of groenten te laten liggen.

GFT afval

Fruitvliegjes zijn ook dol op afval. Zorg er daarom voor dat vuilnisbakken goed afgesloten zijn en dat je regelmatig het afval weggooit. Vooral de GFT-bak is een favoriete plek voor fruitvliegjes. Zet deze daarom zo veel mogelijk buiten.

Gist en Zoetigheden

Fruitvliegjes houden van gist en zoetigheden. Denk hierbij aan vruchtensap, suiker, stroop en andere zoetigheden. Zorg er daarom voor dat je deze voedingsmiddelen goed afsluit en opbergt in afgesloten bakjes of potten.

Het is belangrijk om deze oorzaken aan te pakken om fruitvliegjes effectief te bestrijden. Zorg er daarom voor dat je fruit en groente op tijd opeet, vuilnisbakken goed afsluit en zoetigheden goed opbergt. Zo voorkom je dat fruitvliegjes zich in jouw huis kunnen nestelen.

Fruitvliegjes voorkomen

Fruitvliegjes kunnen erg vervelend zijn, maar gelukkig zijn er manieren om ze te voorkomen. In dit artikel zullen we enkele tips bespreken om fruitvliegjes te voorkomen in jouw huis.

1. Zorg voor goede hygiëne in huis en in de keuken

Een van de belangrijkste manieren om fruitvliegjes te voorkomen is door jouw keuken en huis schoon te houden. Hier zijn enkele tips:

 • Maak jouw aanrecht regelmatig schoon met een schoonmaakmiddel om voedselresten en sap te verwijderen.
 • Bewaar fruit in de koelkast om het minder aantrekkelijk te maken voor fruitvliegjes.
 • Laat geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen.
 • Zorg ervoor dat jouw vuilnisbak goed afgesloten is en leeg hem regelmatig.
 • Gebruik een stofzuiger om voedselresten op te zuigen en vuilnisbakken schoon te maken.

2. Sla voedsel afgesloten op

Naast het schoonhouden van jouw keuken en huis, is het ook belangrijk om voedsel op de juiste manier op te slaan om fruitvliegjes te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 • Bewaar voedsel in luchtdichte containers om fruitvliegjes buiten te houden.
 • Reinig containers regelmatig om eventuele resten te verwijderen.
 • Bewaar fruit en groenten in de koelkast om ze minder aantrekkelijk te maken voor fruitvliegjes.
 • Zet een fijnmazige vliegenkap over de fruitschaal
 • Zet geen open flessen met alcoholische dranken op tafel.

3. Jaag fruitvliegjes weg met geurige kruiden

Er zijn ook enkele natuurlijke afweermiddelen die je kunt gebruiken om fruitvliegjes te voorkomen.

 • Kruidnagels en knoflook: fruitvliegjes houden niet van de geur van kruidnagels en knoflook. Door een paar kruidnagels of knoflooktenen in een schaaltje water te doen, kun je fruitvliegjes afweren.
 • Fruitvliegjes houden niet van de geur van basilicum, lavendel of munt. Dus zet één van deze planten in de buurt van je fruitschaal bijvoorbeeld.

Deze methoden werken plaatselijk en je pakt er niet de bron van de fruitvliegjes direct mee aan.

Fruitvliegjes bestrijden

Als je fruitvliegjes in je huis hebt, zijn er verschillende manieren om ze te bestrijden. Hieronder vind je enkele methoden die je kunt gebruiken om van deze vervelende insecten af te komen.

Fruitvliegjes val met azijn

Bestrijdt fruitvliegjes met door een fruitvliegjes val met azijn te maken. Dit is erg eenvoudig en je vangt er een deel van de fruitvliegjes mee weg. Natuurlijk is het voorkomen van fruitvliegjes door bovenstaande tips altijd beter.

Een fruitvliegjes val met azijn maak je zo:

Zet een kommetje met azijn neer en doe er een druppel afwasmiddel in. Fruitvliegjes komen hier op af en verdrinken in de azijn.

Je kunt eventueel vershoudfolie over de kom heen spannen en er kleine gaatjes in prikken. Zo weet je zeker dat ze niet meer ontsnappen als ze eenmaal door de gaatjes in je val zijn gekropen.

 • Fruitvliegjes vangers kopen: deze bevatten een lokmiddel om fruitvliegjes aan te trekken en te vangen.
 • Een stuk fruit met een plastic zakje eromheen met kleine gaatjes erin

Supertip: Fruitvliegjes vangen met de stofzuiger

Een tip die wij erg goed vinden werken is de stofzuiger! Vaak bevinden de fruitvliegjes zich allemaal bij elkaar in de buurt. Bijvoorbeeld op je fruitschaal of in de buurt van je prullenbak. We zijn allemaal wel bekend met de zwerm van fruitvliegjes die opvliegt zodra je in de buurt komt.

Zorg dat je de plek met fruitvliegjes een tijdje met rust hebt gelaten. Neem de stofzuiger mee en zet hem aan. haal de steel er trouwens van af. Zuig vervolgens alle fruitvliegjes op die opvliegen als je in de buurt komt. Zodra je er een boel hebt opgezogen houdt je een paar keer achter elkaar je hand tegen de zuigopening van de stofzuiger. De druk die dan ontstaat overleven de fruitvliegjes niet.

Natuurlijke bestrijdingsmethoden

Als je liever geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, zijn er verschillende natuurlijke methoden die je kunt proberen. Hieronder vind je enkele voorbeelden:

Het bestrijden van fruitvliegjes kan lastig zijn, maar met de juiste methoden kun je ze effectief bestrijden. Probeer verschillende methoden uit en kies de methode die het beste werkt voor jou.

Overlast door fruitvliegjes

Fruitvliegjes lijken misschien onschuldig, maar ze kunnen een aantal gevolgen hebben, afhankelijk van de situatie waarin ze zich bevinden. Hier zijn enkele mogelijke gevolgen van fruitvliegjes:

Overlast

In huis kunnen fruitvliegjes een vervelende overlast vormen. Ze zijn klein en snel, en kunnen zich snel vermenigvuldigen. Fruitvliegjes zijn vooral actief in de zomermaanden en kunnen zich voeden met fruit, groenten en andere voedingsmiddelen die op het aanrecht of in de prullenbak achterblijven. Dit kan leiden tot een onhygiënische situatie en een onaangename geur in huis.

Gezondheid

Fruitvliegjes zijn over het algemeen niet schadelijk voor de gezondheid van mensen. Ze dragen geen ziekten over en steken niet. Echter, als ze zich voeden met voedsel dat bedorven of beschimmeld is, kunnen ze bijdragen aan de verspreiding van ziekten en bacteriën.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je snel fruitvliegjes weg?

Als je snel van fruitvliegjes af wilt zijn, kun je het beste een val voor ze maken. Dit kun je doen door een klein schaaltje met azijn en een paar druppels afwasmiddel neer te zetten. De fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van azijn en zullen in het schaaltje vliegen. Het afwasmiddel zorgt ervoor dat ze verdrinken.

Wat is het beste middel tegen fruitvliegjes?

Er zijn verschillende middelen die effectief kunnen zijn tegen fruitvliegjes. Een val met azijn en afwasmiddel is een veelgebruikte methode. Ook kun je een schaaltje met bier of rode wijn neerzetten. Daarnaast kun je fruitvliegjes voorkomen door geen overrijp fruit te laten liggen en je vuilnisbak goed af te sluiten.

Scroll naar boven